Restaurang- och livsmedelsprogrammet Kock

Gillar du matlagning eller vill du arbeta med service för att ge gäster en upplevelse utöver det vanliga? Då ska du välja inriktningen kök och servering.

Föremål som representerar Kök och servering ligger utlagda på mörkt trä.

Ikon i form av bestick. Om kök och servering

Inriktningen kök och servering är en spännande utbildning med flera möjligheter att arbeta kreativt och fördjupa dig inom ditt intresseområde. Restaurangbranschen är i stort behov av personal så dina jobbmöjligheter efter gymnasiet är väldigt goda.

För att bli en skicklig kock behöver grundkunskaperna sitta som ett rinnande vatten. Genom att förstå grunderna får du även in rätt tempo och lär dig ha igång flera saker samtidigt, när du arbetar i ett kök har du ofta flera beställningar på samma gång. När du kan grunderna kommer du få experimentera med nya rätter och råvaror på egen hand och på så vis utveckla dina kunskaper inom matlagning och servering. Du får även testa dina egna rätter och recept och sätta ihop menyer. När du börjar hos oss får du en egen kockrock, mössa, byxor och skor som du kan använda i köket.

Under utbildningen kommer du också att lära dig hur man arbetar hygieniskt, hur du hanterar råvaror, matallergier och specialkoster samt olika begrepp och facktermer som du behöver ha koll på för att kunna jobba på en restaurang. Du får även lära dig mycket om service och hur du bemöter gäster. En stor del av teorin kretsar även kring näringslära där du får lära dig mycket om måltidshistoria och varför vi äter som vi gör. Där spelar även matkulturer som influerat och inspirerat det svenska köket stor roll.

Högskolebehörighet:
Grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkesprogram på gymnasiet. Det innebär att du inte behöver välja till några kurser för att bli behörig till vissa utbildningar på högskola eller universitet. Du kan välja bort kurserna som ger högskolebehörighet om du känner att det inte är något för dig.

Framtida yrken

  • Kock, Servitris/Servitör

Övrig info

  • Program: Restaurang- och livsmedelsprogrammet
  • Inriktning: Kök och servering
  • Programkod: RLKOK

APL & Lärling Vi varvar teori och praktik under hela utbildningen!

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagd lärande). Alla som läser inriktningen kök och servering hos oss kommer att vara ute på APL i minst 15 veckor under sin gymnasietid. På vissa av våra skolor kan man också välja att läsa som lärling, då är man som elev ute på APL minst 50% av sin utbildning.

Elev på kök och servering släpper ner gurka som har skurits upp på en mandolin.

Andra inriktningar inom Restaurang och livsmedel

Kolla in alla andra inriktningar på Restaurang och livsmedelsprogrammet på Praktiska Gymnasiet.

Var detta inte för dig?

Alla drömmer inte om att jobba med samma sak och tur är väl det! Klicka på knappen för att se alla andra utbildningar som du kan läsa hos oss.