Du är här:

Nyhet Södertälje

Westernriding som tillval

Praktiska Södertälje blir först i Sverige

- Inriktningen vänder sig till unga ryttare som vill kombinera studier på gymnasiet med den växande sporten westernridning. Som gammal ryttare känns det spännande att få vidga programmet med nya inslag inom ridsporten säger Carin Segerström, rektor på Praktiska Gymnasiet Södertälje.

Till hösten blir westernridning ett möjligt tillval för eleverna på Praktiska Gymnasiet Södertälje. I dagsläget kommer skolan vara det enda i Sverige som erbjuder westernridning som tillval. De har sedan tidigare klassisk ridsport som tillval inom naturbruksprogrammet. 

Skolan har etablerat ett samarbete Long Valley Ranch i Nykvarn. Viktoria Andersson är lärare på Praktiska Södertälje och programansvarig för naturbruksprogrammet:

- Jag vill att ungdomar ska upptäcka och få chansen att utveckla det roligaste sättet man kan rida på. Westergrenen är den trevligaste och varmaste sport jag verkat inom och den disciplin som enligt mig har ett varsamt förhållningssätt till både ryttare och häst, säger Viktoria.

Westernridning kom till USA på 1700-talet när ranchägare upptäckte fördelarna med att häst och ryttare kunde arbeta som en sammansvetsad enhet. Grenen reining har nyligen blivit godkänd av Svenska Ridsportförbundet och man kan idag tävla i grenen i världscupen. Svenska ras- och tävlingsorganisationer samlas under Western Sverige, däribland SQHA (Swedish Quarter Horse Association), SPHA (Swedish Paint Horse Association), SRHA (Swedish Reining Horse Association), WRAS (Western Riders Association) och NSBA National Snafflebit Association.