Du är här:

"Det var en bra koppling mellan skola och APL"

Elevhistoria Filippa Koski

Elev: Filippa Koski
Skola: Praktiska Gymnasiet Nacka
Program: Hantverksprogrammet med inriktning Frisör

Jag började på Ekonomiprogrammet och läste tre terminer innan jag insåg att jag egentligen ville bli frisör. Min tanke var från början att jag skulle studera ekonomi för att starta upp och driva min egen hårsalong.

Jag studerade på ett närliggande gymnasium och visste att Praktiska Gymnasiet Nacka hade programmet jag var intresserad av. Jag tog med min mamma, gick in och fick tid med rektorn Malin en av de sista dagarna på höstterminen. Direkt efter jullovet provade jag en yrkesdag i salongen och allt kändes rätt. Jag skrev in mig och började nästa dag.

Det bästa med utbildningen var att jag hade möjlighet att få arbete direkt efter gymnasieexamen och jag genom UF (Ung Företagsamhet) fick kunskapen jag behövde för att starta mitt egna eget framtida drömföretag inom hårvård. Jag tycker det var en bra koppling mellan skola och APL. Det kändes alltid roligt att vara på skolan och möta mina klasskamrater. Samtidigt var det väldigt lärorikt, inspirerande de dagar jag är på hårsalongen.

När jag blev klar med mina gymnasiegemensamma ämnen fokuserade jag 100 % på mina yrkeskurser. Jag studerade heldagar på skolan måndagar, onsdagar och fredagar och hade Arbetsplatsförlagt lärande (APL) på tisdagar och torsdagar på Salong GK på Söder i Stockholm.

På APL-dagarna möttes jag av en jättebra handledare som jag lärde mig mycket av genom att titta, fråga för att senare under dagen följa upp genom att själv göra liknande moment på en docka. Jag tog också emot kunder, schamponerade, lade bottenfärger, fönade och stylade till.

Utbildningen i sin helhet kändes verkligen meningsfull och på riktigt!