Du är här:

"Man lär sig mer när man hela tiden kan koppla ihop det teoretiska med det praktiska"

Elevintervju Louise Bjelk

Elevintervju med Louise Bjelk, 21 år

Skola: Tagit studenten på Praktiska Gymnasiet Malmö Limhamn
Program och inriktning: Naturbruk med inriktning Djur – Djurvård

Hur kom du i kontakt med Praktiska Gymnasiet?
Genom Skånegy.se’s katalog där jag tittade efter intressanta utbildningar, och även på gymnasiemässan som hålls varje år i Malmö. 

Vad hade du för tankar inför ditt gymnasieval?
Jag ville i första hand söka till något med djurvård, mitt mål var att jobba inom djursjukvården. Jag ville också läsa ett yrkesprogram för att få goda möjligheter till arbete efter studenten, även om jag hade bra betyg sedan tidigare och mina vänner tyckte att jag borde läsa ett högskoleförberedande program. Behörighet till högskola kan man ju få även på ett yrkesprogram, så det såg inte jag som något problem!

Har du alltid vetat att du ville studera till ett praktiskt yrke?
Jag har i stort sett alltid velat arbeta med djur, men när jag var yngre ville jag bli veterinär vilket hade krävt att jag skulle läsa naturvetenskap. När jag skulle söka till gymnasiet kändes det dock självklart att det skulle bli ett praktiskt program!

Varför sökte du till Praktiska Gymnasiet? Praktiska Gymnasiet i Limhamn var en av två skolor som erbjöd Naturbruksprogrammet och Djurvård i Malmö, och jag kom dit första gången på öppet hus. Jag hade precis innan besökt den andra skolan, och inte alls fått något bra intryck. Men direkt när jag kom in på Praktiska Gymnasiet och träffade djurvårdsläraren Katarina kändes det självklart - det var här jag skulle gå!

Hur skulle du beskriva din utbildning?
Min utbildning var oerhört givande på många sätt, dels såklart själva utbildningen i sig som både teoretiskt och praktiskt har gett mig en mycket bra grund att stå på i yrkeslivet. Men även på ett personligt plan, jag har många jättefina minnen och glada skratt att se tillbaka på, med både lärare och elever.

Vad var det bästa med din utbildning?
Det bästa med utbildningen var att den gav mycket både praktiskt och teoretiskt. Dessutom kunde utbildningen individanpassas tack vare att skolan är så liten och att lärarna känner en väl. Jag läste en utökad gymnasieplan med flera extra ämnen tack vare våra duktiga och hjälpsamma lärare. Ett extra plus var vår djurvårdslärare, som var något alldeles extra! 

Hur ser en vanlig dag ut för dig sedan du tog studenten? Direkt efter studenten började jag arbeta heltid på en veterinärklinik som djurvårdare och receptionist. I somras bytte jag arbetsplats och arbetar nu deltid samtidigt som jag studerar högskolekurser på distans. Varje vardag arbetar jag fyra timmar på en veterinärklinik där jag bland annat klipper klor, röntgar och tar blodprov. Utöver det pluggar jag sex till åtta timmar om dagen. Det låter mycket, men jag tycker att det fungerar bra! 

Vad tycker du är utmärkande för skolan?
Utmärkande för Praktiska Gymnasiet skulle jag säga är den familjära känslan och den nära kontakten med yrkeslivet.

Har du haft APL och i så fall, var gjorde du din APL?
Jag hade APL under hela min skoltid, på Evidensia Malmö Djursjukhus.

Vad fick du göra på din APL? 
Jag fick lära mig alla vardagliga sysslor en djurvårdare utför på ett djursjukhus. Till exempel blodprovstagning, röntgen, skötsel av inlagda djur, städning och hygienrutiner. Jag fick också vara med på operationer och på rehab-avdelningen.  

Hur tyckte du det var att ha APL?
Jag tyckte att min APL var mycket givande och helt ovärderlig för det arbete jag gör idag och för att få in en fot i arbetslivet.

Hur var det att kombinera skola med arbete?
Jag tycker att det funkade jättebra! Genom att ha praktiken under hela läsåret får man mycket praktisk träning och kommer in i de rutiner som finns på arbetsplatsen. Jag tycker också att man lär sig mer när man hela tiden kan koppla ihop det teoretiska med det praktiska.

Vilka är dina framtidsdrömmar?
Mitt mål är att fortsätta arbeta med djur, och att bli riktigt, riktigt duktig på det jag gör! Jag vill gärna jobba med att på ett eller annat sätt förbättra djurs livskvalitet. 

Har du något råd till de som ska söka till gymnasiet? Vad är viktigt att tänka på?
Jag tycker att det viktigaste är att välja med magkänslan, både program och skola. Det ska vara roligt och givande att gå på gymnasiet!